Vesti/Edukacija
May 16, 2016

Saveti za buduće softverske inženjere koji traže posao

Saveti za buduće softverske razvojne inženjere koji traže posao

U današnjem svetu informacionih tehnologija programeri ne bi trebalo da brinu o zaposlenju, jer kompanije za razvoj softvera i aplikacija stalno traže nove stručnjake. Ipak, kako možete biti sigurni da ste odabrali kompaniju koja će podsticati vašu kreativnost, dobro vam plaćati i dati mogućnost da se razvijate?

Kao i u  svakom drugom poslu, kompanije za razvoj aplikacija i softvera dobre su onoliko koliko i ljudi koji rade u njima. Najbolje kompanije su u stanju da privuku i zadrže sposobne programere i softverske razvojne inženjere. Iako ne postoji način da ispitate sposobnosti svakog zaposlenog u kompaniji, postoje načini na koje možete utvrditi da li kompanija ima ono što je vama potrebno. Pred vama su parametri kojima treba da se rukovodite prilikom odabiranja kompanije u kojoj ćete raditti.

Potražite zadovoljne klijente

Svaka kompanija na svojoj web stranici ili profilu na Linkedinu može da stavi nekoliko povoljnih recenzija u kojima ih njihovi klijenti hvale do neba. Recenzije aplikacija i softvera na kojima su radili mogu da budu korisne, ali treba da tražite i malo dublje i pronađete i one komentare koje kompanija nije istakla.

Takođe, pogledajte spisak njihovih klijenata. Ukoliko postoji šansa, stupite u kontakt s klijentima i proverite mogu li da potvrde da je kompanija zaista kreirala softver ili aplikaciju. I, naravno, ako već stupite u kontakt s njima, pitajte ih kakvo iskustvo su imali pri saradnji. Klijenti su uvek bolji indikator od zaposlenih. Zaposleni mogu iz raznih pobuda da vam pruže lažnu sliku (strah od gubitka posla, činjenica da možete da im budete konkurencija itd…)

Potražite aplikacije koje možete da testirate

Pre nego što se zaposlite u kompaniji, proverite da li ste već negde videli njihove aplikacije. Dmitri Karpovič, izvršni direktor kompanije za razvoj aplikacija Oxagile, savetuje: „Baš kao što auto-kuće ne očekuju da kupite automobil bez probne vožnje, tako i kompanije za razvoj softvera i aplikacija treba da dopuštaju da oprobate njihove proizvode. Potražite neke od njihovih aplikacija koje su dostupne na internetu i sami ih testirajte.

Tražite agilnost

Kada se raspitujete o kompaniji, obavezno proverite koliko su brzi u razvijanju svojih aplikacija, rešavanju problema, koliko brzo odgovaraju klijentima na njihove zahteve i tome slično. Kompanija koja vodi računa o svom ugledu i klijentima marljivo i brzo će raditi, prihvatati promene i praviti  hrabre poslovne poteze.

Tražite transparentnost

Bez stalne i iskrene komunikacije teško je zamisliti bilo kakvu vrstu saradnje i rada. Takođe bez dobre komunikacije s klijentima nema dobrog proizvoda. Raspitajte se o tome kakva je praksa u kompaniji koju razmatrate.

Potražite najbolju ponudu

Ako dođete u situaciju da treba da birate između dve kompanije, razmotrite koja od njih vam nudi bolje uslove. Da biste to uopšte mogli da uradite, morate da upoznate sebe. Kada odredite šta tačno želite u karijeri, lakše ćete se odlučiti. Pitanje plate nije uvek najvažnije. Ne zaboravite da u razgovoru za posao postavite sva pitanja i otklonite sve nedoumice koje imate, jer posle toga može da bude kasno.

Zbog velike primene softvera u poslovnom i privatnom okruženju, profesija softer developera postaje jedna od najprivlačnijih na današnjem tržištu rada. Koristeći znanja koja steknete na programu Software Development moći ćete da razvijete karijeru u svakoj firmi ili kompaniji.

(Kurir)

 

About this author