logo
Poslovi
Članstvo
Za Poslodavce
Propisi
Kontakt
Blog
Prijava

Kako pored faksa apsolvirati i finansije: Studentske stipendije i krediti

Stipendije.png
Posao Edukacija Studenti

Da li ste znali da država ali i veliki deo privatnog sektora ceni vaš trud, zalaganje i postignuća i da isti nagrađuje kroz različite sisteme stipendiranja?

Ukoliko ste student i imate prosek ocena iznad 8,5 ispred sebe imate širok spektar raznolikih mogućnosti za dodatno finansiranje vaših studentskih dana. Isključivo od vas i vaših planova za dalji razvoj pre svega vaše akademske karijere zavisi izbor i dalja strategija oko finansijskih podsticaja.

Ne zaboravite, ovde ne govorimo samo o novcu, već i o prestižu i priznanju šire zajednice. Nazivi nekih naših najprestižnijih stipendija kao što je Dositejeva stipendija, Stipendija za izuzetno nadarene studente mogu da zauzmu značajno mesto vašeg CV-ja, naročito ako govorimo o prvim koracima ka poslovnom svetu.

Za naše najmlađe akademce, studente prvih godina, izbor je nešto sužen i njima su na raspolaganju studentski krediti, čije ćemo predrasude pokušati u ovom tekstu da prevaziđemo...

    STUDENTSKE STIPENDIJE

Studentske stipendije predstavljaju bespovratna sredstva koja studenti dobijaju na osnovu različitih kriterijuma, a glavni od njih jesu svakako akademska postignuća (ocene, takmičenja...)

    1. Republička stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je najpoznatija stipendija kod nas koju svake godine primi veliki broj studenata. Broj stipendiranih studenata zavisi od budžeta koji za svaku godinu odobrava Vlada.

Kriterijumi koji određuju da li ćete dobiti ovu stipendiju jesu svi položeni ispiti iz prethodnih godina studija sa prosečnom ocenom koja ne može biti ispod 9,00. Pravo na ovu stipendiju polažu studenti od 2. do 5. odnosno 6. godine studija (studenti medicinskog fakulteta npr.), kao i studenti drugog stepena koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog stepena.

Stipendiju preko računa isplaćuje ovlašćena banka kroz 10 mesečnih rata i ona iznosi 13 000 dinara na mesečnom nivou.

Ostale pojedinosti konkursa i način prijave možete pogledati na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

    2. Stipendije koje dodeljuje opština

Neretko se dešava i da opštine u Srbiji izdvajaju određena sredstva iz svog budžeta za stipendiranje najboljih ili studenata određenih kategorija.

Visinu stipendije i uslove koje je potrebno ispuniti prilikom konkurisanja određuje svaka opština pojedinačno.

Ako želiti da proverite da li i vaša opština nagrađuje svoje studente najbolje bi bilo da se raspitate kod odgovornog lica u opštini ili da proverite na njihovom zvaničnom sajtu.

    3. Stipendija za izuzetno nadarene studente

Stipendija za nadarene je takođe stipendija koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ono po čemu se ova stipendija razlikuje od republičke stipendije koju dodeljuje isto Ministarstvo jeste način rangiranja. Ovde vam je pored dobrog proseka, koji mora biti minimum 9.00, bitno da dobro uradite i standardizovani test. Test ne rade studenti iz umetničkih akademija koji se rangiraju isključivo po prosečnoj oceni.

Još jedna razlika odnosi se i na visinu same stipendije koja se isplaćuje kroz 12 mesečnih rata i ona iznosi 24 000 dinara na mesečnom nivou.

Ostale pojedinosti konkursa možete pogledati na sledećem linku: Ministarstvo prosvete.

    4. Dositejeva stipendija

Za najprestižniju stipendiju koju dodeljuje naša država mogu da konkurišu studenti završnih godina kao i studenti master akademskih studija. Rangiranje se vrši kroz pet odvojenih naučnih oblasti na osnovu prosečne ocene koju ste stekli tokom dotadašnjeg studiranja. Ono što je novina u odnosu na prethodne godine jeste da dobitnici ove stipendije po završetku studija imaju mogućnost da obave stručnu praksu u javnom sketoru u trajanju od 3 meseca.

Minimalna prosečna ocena koju morate da imate kako bi ostvarili pravo na konkurs je 8,50.

Dobitnicima Dositejeve stipendije se isplaćuje 32 000 dinara na mesečnom nivou kroz period od 10 meseci.

Dodatne informacije o konkursu možete pronaći na sledećem linku: Fond za mlade telente

    STUDENTSKI KREDITI

Da li ja posle zavrešenog studiranja moram da vratim studentski kredit?

Najčešća dilema studenata koji bi želeli da konkurišu za studentski kredit koji dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Odogov je da, međutim postoji ono čuveno „ali“.

Studentski kredit vratićete samo u slučaju da na kraju završenih studija niste uspeli da ispunite uslove koji su navedeni u konkursu:

    1. Niste uspeli da ostvarite prosečnu ocenu nakon završenih studija iznad 8,50
    2. Niste uspeli da u roku završite studije.

Ukoliko su navedeni uslovi ispunjeni novčana sredstva koja ste dobili na osnovu studentskog kredita nećete vratiti.

Ovo je posebno značajno za studente prvih godina studija koji ne stiču pravo da u prvoj godini konkurišu za gore navedene stipendije, kao i studenti koji nisu sigurni da li će uspeti da u toj akademskoj godini konkurišu za stipendiju.

Uslove i ostale detalje konkursa možete pogledati na sledećem linku: Ministarstvo prosvete.

Pozivamo vas takođe i da na sledećem linku pratite trenutno otvorene konkurse koji se odnose na stipendiranje studenata ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu za sve osnovne, master, specijalističke, doktorske i MBA studije: Startuj.com

SREĆNO! 😊

logo-footer
O namaKontaktPropisiBlog

© 2022 Oz Avala. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti