logo
Poslovi
Članstvo
Za Poslodavce
Propisi
Kontakt
Blog
Prijava

Studiranje i posao – kako pronaći ravnotežu!

SLIKA ZA BLOG.png
Posao Edukacija Studenti

Studentski poslovi su radna mesta koja su prilagođena studentima, namenjena su im kako bi stekli radno iskustvo, finansijsku nezavisnost ili doprineli svojim veštinama i znanju tokom studija. Odluka o zaposlenju tokom studija zavisi od vaših ciljeva i prioriteta. Uspešno balansiranje između studiranja i posla zahteva dobru organizaciju, upravljanje vremenom i samodisciplinu.


Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uspešno kombinujete studiranje i posao:

    1. Napravite raspored: Napravite detaljan raspored koji uključuje sve vaše obaveze – predavanja, vežbe, radno vreme i vreme za učenje. Ovo će vam pomoći da jasno vidite kada imate slobodno vreme i kada možete da se posvetiite učenju i radu.

    2. Postavite prioritete: Identifikujte šta je za vas najvažnije u datom trenutku. Ponekad će studije zahtevati više vremena, dok će u drugim periodima rad biti prioritet. Uvek držite svoje ciljeve na umu i usmerite svoju energiju tamo gde je najpotrebnije.

    3. Komunicirajte sa poslodavcem i profesorima: Ako radite i studirate istovremeno, važno je da komunicirate sa svojim poslodavcem i profesorima o svojim obavezama. Ako im unapred saopštite raspored, možda ćete lakše dobiti podršku i razumevanje.

    4. Koristite slobodno vreme efikasno: Iskoristite slobodne trenutke, poput pauza na poslu, da pregledate beleške i ponovite gradivo.

    5. Setite se zašto to radite: Održavajte motivaciju tako što ćete se setiti svojih ciljeva. Držite svoje motive u fokusu.


Ako su vam ovi saveti bili od pomoći i smatrate da bi uspešno mogli da organizujete svoje vreme, mi vam predlažemo nekoliko načina na koje možete zaraditi tokom studija:

    1. Administrativni poslovi: Asistenti u kancelariji, rad u banci, rad na recepciji ili administracija su česti studentski poslovi koji pružaju iskustvo u poslovnom okruženju.

    2. Poslovi sa fleksibilnim radnim vremenom prilagođeni studentima:

    • Sklapanje računara i tv uređaja
    • Instalacija terminala za platne kartice
    • Call centar
    • Rad na konferencijama
    • Butik sportske opreme.

    3. Lakši fizički poslovi:

    • Prenos arhive
    • Deklarisanje i pakovanje robe
    • Ispomoć u salonu nameštaja.

    4. Promocija i marketing: Rad na promocijama proizvoda, organizaciji događaja ili radu na sajmovima može biti privremeni posao koji nudi fleksibilnost, a pored toga postoje i online mogućnosti za rad u oblasti digitalnog marketinga.

    5. Tutorstvo: Ako ste stručnjak u nekom predmetu, možete ponuditi usluge tutorstva drugim studentima. To može biti individualno ili grupno tutorstvo, kako za predmete na vašem fakultetu, tako i za predmete srednje škole.

    6. Rad u ugostiteljstvu: Rad u restoranima, kafićima ili barovima često nudi fleksibilno radno vreme koje se može prilagoditi vašem rasporedu predavanja.

    7. Online poslovi: Ako imate veštine poput pisanja, dizajna, programiranja ili grafičkog dizajna, možete pronaći poslove putem freelancing platformi kao što su Upwork, Freelancer ili Fiver. To vam omogućava rad po projektima, prilagođavanje radnog vremena i rad iz udobnosti svog doma.


Strah od nepoznatog, strah od očekivanja ili mogućeg neuspeha ne bi trebalo da stoje na putu vaše konačne odluke da učinite prvi korak ka sticanju novih znanja i veština koji će vam nesumnjivo koristiti ne samo u akademskoj već i daljoj profesionalnoj karijeri. Važno je da odaberete posao koji se može uklopiti u vaš raspored studiranja, kako biste i dalje mogli ostvariti dobre akademske rezultate.

Dakle, uspešno studiranje i posao nisu samo mit, ključno je samo pronaći pravu ravnotežu između posla i studija kako biste maksimalno iskoristili sve benefite!

logo-footer
O namaKontaktPropisiBlog

© 2022 Oz Avala. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti